Kroppsvallning

Och då är det inte klimakteriet jag pratar om… utan kroppsvallande hundar.
Och en sådan hund är Jonna!

Kroppsvallande hundar har ett helt annat sätt att arbeta om man jämför med en BC. En kroppsvallande hund rör sig upprätt med högt huvud och flyttar fåren genom att positionera sig i förhållande till får, förare och den riktning fåren går. Kroppsvallare håller i allmänhet ett kortare avstånd till djuren under vallningen.

Genom Berger-klubben fick jag nu tillfälle att vistas en hel helg på Mårtensby strax utanför Almunge under Allhelgona-helgen. Vi var 13 berger-ekipage varav hälften kom från Norge. Vi träffades  fredag kväll på Ewa’s gård. Det började med teori på fredagen för att ägnas oss åt praktik hela lördag och söndag. De flesta av oss var helt nybörjare. Men några hade prövat på vallning tidigare.

Det första vi gjorde var att se hur hunden reagerade på fåren över huvudtaget. Snabbt därefter började vi arbetet med att balansera upp hund och förare. Föraren skall stå/gå kl 12 och hunden kl 6 för att sedan röra sig mellan kl 3 och 9 och på så sätt röra fåren åt det håll som föraren går. Herregud va svårt att hålla reda på allt det där!!

Jonna var ingen natural direkt. Hennes reaktion var skräckblandad förtjusning och det höll i sig mer eller mindre under hela helgen. Men det blev bättre för varje pass vi körde.


Första mötet med fåren. Uffe hjälper till

Spaden som Uffe håller i på bilden ovan är som en förlängd arm, kan man säga. Den använder man för att hjälpa hunden att balansera upp sig och röra sig mellan kl 3 och 9. Den kan också användas för att skydda fåren om hunden vill äta upp dom.


Foto: Elin Holmstad Arnesen

Här kan man se att Jonna börjar röra sig lite mer i balans, även om hon håller för stort avstånd till fåren. Men hon är i det här läget fortfarande konfunderad över vad hon skall göra.


Foto: Agneta Ärlestig
Så till den grad att hon börjar fokusera på vad som händer utanför stängslet :D. Lilla gumman det är inte lätt.

Vi körde korta pass om ca 2-5 minuter. Mer orkade inte hundarna…. eller förarna heller för den delen. Och efteråt var Jonna jättenöjd och glad!!!


Foto: Elin Holmstad Arnesen
Så då blev det många franska kyssar!!!

Det var verkligen superkul att valla och det gav definitivt mersmak. Anette Nilsson, som jag delade rum med, vallar med båda sina Berger-doggar Isacq och Molly, så där ska jag haka på! Båda hennes hundar passade på att göra anlagstest och blev godkända! Grattis Anette!!!

Jonna behöver träffa fåren några gånger till innan jag gör något test med henne.


Foto: Agneta Ärlestig

Här är hela gänget samlat, förutom Agneta då som tog bilden. Ewa och Uffe, våra duktiga instruktörer, längst till höger i bild.

This entry was posted in Vallning. Bookmark the permalink.

9 Responses to Kroppsvallning

 1. Kim says:

  Jag är så avundsjuk på er som var där. Jag hade inte möjlighet, men nästa gång kan ni räkna med mej!

  Jag lägger till din sida som länk hos mej. :)

 2. Linda & Inez says:

  Åh vad bra du skrivit! Å jag ÄR avundsjuk på att jag inte var med :( Men livet blir inte alltid som man vill… Nästa gång kanske…

 3. Så utrolig bra forklart hva kroppsvalling er:-) Det var en lærerik og morsom helg:-) Så flott at du får vært med Anette og valle, vi har ikke fått kroppsvalling her på østlandet eller i Norge, gleder meg til nyåret, kanskje vi får en positiv nyhet fra Ørjan:-)

 4. mia says:

  Oj va spännande det såg ut! Är jättesugen att prova. Kiri vallar ju mina små..!

 5. Pernilla says:

  Vad häftigt! Får är konstiga och vallning är jättesvårt men det är kul att se hur ens hund reagerar :-D

 6. Marie Lindström says:

  Man blir sugen att pröva att valla med sin hund när man läser detta. Ginza är nog åt Jonnas håll, mer skräckfylld än förtjust.

 7. Elida says:

  Kul! Java fick göra anlagstestet för 2 veckor sedan och blev GK:-)

  Vallning är häftigt:-)

 8. Anna m Snobben says:

  Låter riktigt coolt när du skriver :-) Jag är inte alls insatt i vallning över huvud taget, därför är de så kul att läsa om det och framför allt när du beskriver något helt nytt för mig. Lycka till, de kommer gå så bra för er :-)

 9. Vad kul ni hade. Jonna är ju så bedårande söt. Har du reggat henne som P.L. så du kan ställa ut henne också?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>